Új jelszó kérése
Termék részletek


Mediáció az egészségügyben

Mediáció az egészségügyben
 • Mediáció az egészségügyben
 • A mediáció divatos téma lett a kilencvenes évek második felétől kezdve, de az egészségügyi mediációval csak érintőlegesen foglalkoztak a magyar jogirodalomban.  A téma tárgyalásának aktualitását az adja, hogy az egészségügyben jelentkezető polgári peres eljárások az ún. műhibaperek száma és a megítélt kártérítési összeg növekszik. Becslések szerint ma évente körülbelül 300 műhibaper (hivatalosan: polgári peres kárigény) indul Magyarországon. Az eljárások többsége 1-3 év alatt befejeződik, de akadt olyan ügy is, amelyben csak öt év eltelte után született döntés. Az egyik nagyvárosban 2000 óta zajlik a legrégebbi, még folyamatban lévő peres ügy, amely másodfokon tart, de jogerős ítélet - egyelőre - nem született. Példaként néhány jelenség:  Jelenleg közel 1,3 milliárd forintot követelnek a kórházaktól.
  Egy nőgyógyászati beavatkozás nyomán megszületett az első százmillió forintot érő kártérítési ítélet, a magyarországi műhibaperek történetében.
  Az egyik megyében is volt egy - kamatokkal együtt - 50 millió forintos vagyoni és nem vagyoni kártérítésről szóló ítélet. Legtöbbször szülészetek, sebészetek, traumatológiák ellen indítanak pereket. A perek közel 80 százalékában a betegnek ad igazat a bíróság. Van, amikor egyértelműen a kórház a hibás, de egyre gyakrabban fordul elő számításból induló ügy is.  A könyv első része tárgyalja a konfliktus helyzeteket az egészségügyben, egészségügyi törvényben szereplő betegjogokkal, orvosjogokkal. A második részben konfliktusok megoldási módjait (betegjogi képviselők, peren kívüli egyezség, un. műhibaperek) elemzi. A harmadik rész taglalja az egészségügyi mediációt, a törvényt a hozzátartozó rendelettel együtt. A negyedik rész a gyakorlati esetekkel foglalkozik. Az ötödik részben a mellékletben a témával kapcsolatos hatályos jogszabályok szerepelnek.  A kötet a témával foglalkozó jogalkalmazók számára fontos segédeszköz.  A kézirat lezárása: 2010. február 1.
 • Kiadó
  HVG ORAC
  Megjelenés éve
  2010
  Oldalszám
  244
  ISBN SZÁM
  978-963-258-091-3
  Szerző(k)
  Decastello Alice
Webáruház készítés