Új jelszó kérése
Termék részletek


Államháztartási szervezetek számlatükre

Államháztartási szervezetek számlatükre
 • Államháztartási szervezetek számlatükre
4 500 Ft
 • 2015-től az Áhsz. 51. § (1) bekezdése alapján az egységes számlakerettől nem lehet eltérni, az abban meghatározott könyvviteli és nyilvántartási számlákon kívüli új könyvviteli és nyilvántartási számlát nem lehet megnyitni.

  A Saldo 2015. évi számlakeret tagolása során a költségvetési számvitel számláinál ajánlásokat tartalmaz az egyedi számviteli szoftvert használók részletesebb adatigényének kialakításának szempontjaihoz, továbbá a „dobozos szoftver felhasználók” számára jelzi a kötelezően alkalmazandó részletezettségi szint mértékét. Amennyiben a „dobozos szoftver felhasználók” saját számviteli információs rendszerük igénye miatt a költségvetési számvitel 05. és 09. számlacsoportjainál az Áhsz. 51. § (1b) bekezdése szerint a kötelező lehetséges tagolásnál részletesebb tagolás szeretnének használni azt csak belső kódrendszer kialakításával és alkalmazásával szabad biztosítaniuk. A Saldo 2015. évi Számlakeret-tükre decimális további belső kódrendszerrel tartalmazza ezeket az ajánlásait. Természetesen a decimális alapú további belső kódrendszeren kívül bármilyen megoldású további részletezettséget biztosító kódolás is kialakítható (betűjelzések, stb) egy-egy államháztartási szervezetnél, de a főkönyvi kivonatban történő elkülönített megjelenítés leginkább a decimális alapú alábontás alkalmazásával oldható meg a legkönnyebben.

  E kiadványban foglalt főkönyvi számlák alapján az államháztartás egyes alrendszereihez tartozó költségvetési szervek – sajátosságaik figyelembevételével – elkészíthetik a saját számviteli rendjüknek megfelelő számlatükröt. A számlatükör képezi alapját az államháztartás szervezetei számlarendjének és számviteli politikájának. A számlaosztályban szereplő számlák javasolt alábontása az előírt beszámolási kötelezettség teljesítéséhez nyújtanak segítséget.
 • Kiadó
  HVG ORAC / SALDO
  Megjelenés éve
  2 015
  Oldalszám
  330
  ISBN SZÁM
  978 963 638 477 7
  Szerző(k)
  Lilliné Fecz Ildikó
Webáruház készítés